Tűzönjárás
menu bottom

 
ENGLISH

A MÁGLYA ÉPÍTÉSÉRŐL

A Tűzönjárás lelke - a máglya

Talán mondani sem kell, nincs Tűzönjárás Tűz nélkül. A Tűzönjáráshoz vezető felkészülés kihagyhatatlan eleme a máglya megépítése. A máglya nem holmi tábortűz, hanem önmagában álló remekmű, amely a későbbi parázs minőségét döntően meghatározza, ezért megépítése és "kezelése" - ha hisszük, ha nem - komoly szakértelmet kíván.

A máglya méretét, alakját és jellegét rengeteg tényező befolyásolja, a résztvevők számától kezdve, a hely adottságain keresztül, a rendelkezésre álló fa típusa, mennyisége, minőségén át, az időjárási viszonyokig. Gyakorlatilag mindig az utolsó percben, és a helyszínen dől el milyen máglya épül.

Sokan nem gondolnák, hogy egy Tűzönjárás alapos előkészítése több napos szervezést és tervezést kíván!

Nem csak a helyszínt kell alaposan felmérni, hanem biztosítani kell az összes biztonsági előírást és körülményt, hiszen a máglya begyújtását követően a lángok hatalmas erővel önálló életet élnek. A máglyát csak terelgetni és gondozni lehet míg ereje el nem hamvad, és magát ki nem oltja. Ezért a máglyaépítés komoly szakértelmet kívánó, szó szerint értendő mérnöki munka!

A fáról

Hosszú út vezet egy halom fától egy kész máglyáig! Minden közhiedelemmel ellentétben puha fából nem célszerű máglyát építeni, mert a puha fa nagyon gyorsan ég, és alig marad belőle parázs, inkább csak hamvas zsarátnok, aminek hőfoka mindössze 200-300 °C fok, és fél órán belül elhamvad.

Mi mindig arra törekszünk, hogy a keletkező parázsból szükség esetén 2-3 órán keresztül, újragereblyézéssel frissen lehessen tartani a parázsszőnyeget. Nagyobb létszámú csoportok (50-70 fő) esetén ennyi időbe is telhet mire megérik az elhatározás a résztvevőkben. A keményfából (tölgy, bükk, cser, akác, stb.) épített máglyák 1500 °C fokosak is lehetnek égés közben, a belőlük keletkező parázs pedig átlagosan 600-700 °C-os, ami csak lassan veszíti a hőjét. Átlagosan 1-1,5 m3 (vagy 1 kaloda) keményfát használunk egy máglyához, ami a fa minőségétől és szárazságától függően 800-1200 kg. fát jelent. Miután minden fa egészen más tulajdonsággal bír nehéz előre megítélni mennyi idő alatt keletkezik ideális mennyiségű parázs. Átlagosan 2-3 óra kell a máglya leégetéséhez.

A máglya megrakásáról

A máglya megrakása nemcsak technikai, hanem mérnöki feladat, ahol első szempontunk a maximális biztonság, és kezelhetőség. Máglyáinkat úgy tervezzük, hogy mindig befelé dőljenek, önmagukba roskadjanak. Másodlagos célunk, hogy a legcsekélyebb mértékben terheljük meg a környezetet, ezért csak akkora területet égetünk fel, amennyit a máglya típusától függően, feltétlenül muszáj. A rendelkezésre álló fa mérete és jellege jelöli ki a területet, a szűkséges területet. Tűzönjárni csak földes, fűves területen lehet, ezért eltérő esetben (pl. ha csak betonnal fedett terület áll rendelkezésre), azt földdel és gyepszőnyeggel fedni kell. Esetenként a fű megóvása érdekében plussz földréteggel védhetjük a gyepet.

Minden máglya megrakása után ellenőrizzük a szerkezet stabilitását. A máglya akkor készül el, ha méretétől függően egy vagy több felnőtt ember súlyát biztosan megtartja, anélkül, hogy inogna, elborulna vagy feldőlne. Egyetlen kívétel az Örömtűz ("Bonfire") típusú máglya, amely körkörösen üreges belül. Ennél a típusnál direkt az a cél, hogy a lángoszlop a lehető legmagasabb legyen. (A lángoszlop ennél a típusnál akár 5-7 méter magas is lehet.)

A máglya "felszentelése"

A máglya építése azon túl, hogy mérnöki feladat, egyszerre a Tűzönjárásra való mentális és lelki felkészülés egyik eleme lehet. Kisebb létszámú csoportok esetében lehetőség nyílik a máglya közös megépítésére, ami közelebb hozza a tűzönjárókat a Tűzhöz, és segít a félelmeik feldolgozásában. Ilyenkor lehetőség nyílik minden egy fahasáb lerakásával, egyszerre a lelki terhek, félelmek letételére is.

A máglya meggyújtása mindig közösen történik, a modern korhoz jól illeszkedő, rituális keretek között. A mindig önként, és lelkesen jelentkező résztvevőknek lehetősége nyílik a máglyára állva, szembenézni saját félelmeik tényleges határaival. Az egyre nagyobb lánggal égő máglyán, világos fókuszba kerül helyes döntéseink fontossága, hiszen meg kell találnuk a leugráshoz a tényleges pillanatot, amely sem nem túl korai, sem nem túl késői.

A máglyagyújtás-ceremónia modernkori pszicho-rituálé, amely valódi inspiratív hatással van minden résztvevőre. A csoport ilyenkor dobolással, közös énekléssel vagy botostánccal kíséri a tűzgyújtást. A Vállalati Tűzönjárás programunknak, természetesen nem kötelező eleme ez a tűzgyújtási ceremónia, viszont tapasztalatunk szerint nagyon nagy örömmel fogadja minden vállalati csoport is.

Tiszteletadás és Tűzugrás

A Tűzzel történő kapcsolatteremtésnek egyik ősi, és egyetemes rítusa a lángoló máglya megkerülése vagy átugrása. Európa-szerte, és Magyarországon is Szent Iván éjjelén, június 24-én gyakorolják ország szerte. Az egyik leghíresebb európai tűzugró város a dél-spanyolországi Alicante, ahol helyi törvény mondja ki: "Aki Szent Iván éjelén nem gyújt tüzet az utcán, nem lő ki egyetlen petárdát sem, arra a polgárra húsztól száz reálig terjedő büntetés róható ki." 1932 óta pedig egy nagy tiszteletben álló zsűri választja ki a legszebb tüzet.

Hagyományörzésből és tiszteletadásból, szokás szerint mi magunk is többször megkerüljük, vagy körbetáncoljuk a tüzet. Ehhez hagyományos körtáncot vagy botostáncot tanítunk a résztvevőknek. A tűzzel való kapcsolatteremtésnek része a tűzzel való "bírkózás", ami egyben megtapasztalhatóvá és kézzelfoghatóvá teszi a bennük is ott rejlő belső tűzet. Ezt követi a tűzugró-ceremónia, ami természetesen nem kötelező része a felkészítésnek. A tűzugrás változatai országonként változnak: a helyi szokásoktól függően, a tűzet valahányszor csak meg kell kerülni, vagy egyenesen át kell ugrani rajta, s aki ezt megteszi annak vágyai beteljesülnek. A magyar hagyományok szerint elég a máglya sarkait átugorni, mi általában mégis arra bátorítunk mindenkit, hogy ugorja át. A bátrabbak gyakran hosszában is megugorják a máglyát!

A máglya és a tűzönjárás típusai

A máglya építésének módját a fenti szempontok mellet a Tűzönjárás típusa is meghatározza. Lehet a parázsszőnyegen járni vagy táncolni, de mindenek előtt a Tűzönjárás célja és a résztvevők érettsége és tapasztalata határozza meg milyen és mekkora máglya készül. A Tűzönjárás nem öncélú dolog. Célja és értelme, hogy inspirációt nyújtson minden részvevőnek, hogy megtanítsa a helyes és felelőségteljes döntéshozatalra. Ezen keresztül tudatosítja a résztvevőkben valódi természetük, belső rejtett erőforrásaikat.

Az elmúlt évek során volt szerencsénk számos jól bevált máglya-típust kipróbálni, és tökéletesíteni, a rövidebb-hosszabb "halotti máglyáktól", a kisebb nagyobb "örömtűzeken" át, a 12 méteres "maratoni" máglyán keresztül, a kisebb és rövidebb "ismétlő/sokszorozó" máglya típusokig. Bátran és megalapozottan mondhatjuk, hogy hóban, szélben, napsütésben, 6 főtől 170 főig mindent kipróbáltunk.

Köszönjük mindazoknak, akik velünk tették próbára magukat, bátran mondhatjuk még senki nem csalódott bennünk és Tűzönjárás programunkban!

Olvasson többet a biztonságról...

NAPKAPU

A NAPKAPU weboldala:
www.napkapu.com

NAPKAPU Copyright © 2009-2020.
MINDEN JOG FENNTARTVA!

line